Decembrie este luna darurilor care va culmina, din punctul de vedere al vânzărilor, cu perioada cumpărăturilor de Crăciun. În toată forfota creată prin magazinele ticsite de lume, avem şanse mari să alegem cadouri neinspitate şi scumpe fără rost. Sper ca recomandările mele să vă aducă mai aproape de ceea ce înseamnă autentic, tradiţional, ecologic şi umanitar. Am strâns laolaltă oameni care preţuiesc meşteşugurile din străbuni, asociaţii care luptă pentru mediu şi pentru alte cauze nobile şi tineri creatori români aflaţi la început de drum. Cu o mare parte dintre ei, vă puteţi întâlni la târgurile organizate în Bucureşti: Bounty Fair (Casa Universitarilor, strada Dionisie Lupu, nr. 46) şi Dichisar (Impact Hub, strada Halelor, nr. 5). Vă sfătuiesc să vă abonaţi la evenimentele lor şi musai să le călcaţi pragul. Iată şi recomandările:

1. DecoArt – Atelierul protejat al Fundaţiei Sf. Dimitrie realizează manual obiecte decorative din lut, oferind locuri de muncă tinerilor cu dizabilităţi, într-un cadru securizant şi adaptat nevoilor lor speciale.  Orice creaţie artistică este vie,frumoasă,terapeutică, aduce un bine atât celui care o face cât şi celui care o primeşte, iar sentimentul că acest obiect este produsul unui tânăr care se străduieşte să fie autonom, integrat în societate, poate determina ca opţiunea unui cumpărător să se îndrepte spre acest obiect. Îi găsiţi aici.

1

2. MaiMultVerde – De Crăciun, poţi alege să faci cadou un copac! Persoana la care ţii se va bucura de acest cadou în fiecare an, iar copăcelul va creşte amintindu-i mereu de tine. Copăceii-cadou se vor bucura de grija şi atenţia echipei MaiMultVerde, iar tu vei primi periodic pe e-mail vești și fotografii de la ei. Puieţii achizitionati din donaţiile realizate în această campanie vor fi plantati de voluntarii MaiMultVerde. Echipa MaiMultVerde te va ţine la curent cu zilele şi locurile de plantare. Mai multe detalii despre campanie găsiţi aici.

2

3. Mândra Chic – Mândra Chic este un atelier-şezătoare în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti  din satul Mândra. Un studio de creaţie unic, autentic, românesc, în care se realizează un fusion old/new, fără pretenţii de absolut. Demonstraţii de atitudine sau exerciţii de sensibilitate. Slow fashion. Obiecte, campanii, linii de suveniruri autentice, arome, lucruşoare şi poveşti,colecţii inedite pe bază de materiale tradiţionale. Folclor şi umor! Mai multe detalii aici sau pe pagina de Facebook.

3

4. Atelierul de pânză – Atelierului de pânză” funcționează ca o întreprindere socială, desfășurând activitate economică pentru a putea susține misiunea de mediu și socială: oferirea unei alternative ecologice la punga de plastic și oferirea de locuri de muncă persoanelor cu dizabilități fizice. Deoarece sprijină persoane cu handicap, Atelierul este autorizat ca unitate protejată, ceea ce simplifică colaborarea cu firmele cu peste 50 de angajați. Firmele pot beneficia de produse promoționale realizate din pânză, fără a cheltui fonduri suplimentare, iar persoanelor cu dizabilități fizice le este asigurat astfel un loc de muncă stabil și posibilitatea de a-şi susține financiar familia. Îi găsiţi aici.

4

5. Sănătate dulce – Întreprinderea socialǎ Valea Barcăului vă oferă o gamă atractivă și variată de produse locale de la diverse sortimente de miere, polen și fructe uscate, și până la mixuri de miere inedite, unice pe piața din România. Mierea este 100% naturală si provine dintr-un mediu curat, fără poluare. Cumpărând mierea de pe Valea Barcăului contribui în mod direct la educaţia şi formarea profesională a copiilor şi tinerilor din mediul rural şi la susţinerea micilor producători locali. Mai multe detalii găsiţi aici.

5

6. Made in Roşia Montană – Primul magazin online, cu produse de lână din România, din inima unei localități ai cărei moți participă la protejarea patrimoniului cultural și natural pentru generațiile următoare. În jur de 30 de doamne din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Gura Roșiei, Cărpiniș și Roșia Montană tricotează și croșetează cu dragoste tot felul de articole din lână și o fac cu dragoste. Inițiativa îi aparţine lui Tică Darie, un tânăr în vârsta de 22 de ani care, pentru a demonstra că mineritul nu este neapărat singurul mijloc de supravieţuire în zonă, a lansat acest magazin online. Produsele sunt din lână 100% naturală.

6

7. Touched Collection. Bijuterii cu poveste – Manufacturarea acestor bijuterii s-a născut în Centrul Maternal ”Casa Agar”. Primul gând, a fost un atelier de terapie ocupațională pentru motivarea şi dezvoltarea imaginii de sine a mamelor vulnerabile, aflate cu copii în situații de risc. Touched Collection a dezvoltat pana acuma doua linii de bijuterii: gablonturi (materie primă din lemn, scoică, piatră naturală, sticlă) și o linie de Lux (cristale swarovski lucrate pe lăntișoare placate cu aur și argint). Veniturile obţinute din vânzările bijuteriilor sau din participarea la workshopuri, sunt direcţionate către Centru Maternal şi reprezintă o sursa de venit pentru mame şi copii lor. Cumpărând o bijuterie, poţi face parte şi tu din această poveste frumoasă, susţinând un copil în situaţie de abandon.

7

8. Foldo – Create exclusiv din carton, fără şuruburi, fără cleme, sau adezivi, produsele FOLDO îmbină plăcerea lucrurilor simple şi curate cu ingeniozitatea designului. Totodată, pentru că sunt concepute doar din carton, produsele FOLDO sunt 100% biodegradabile. Mai bine pentru tine, mai bine pentru mediul înconjurător.Mai multe detalii găsiţi aici.

8

9. Textilia – Asociația a luat naștere din dorința membrilor de a promova, păstra și duce mai departe motivele tradiționale unice din localitatea Sic, judeţul Cluj. Această zonă este una foarte bogată în tradiții, în prezent încă se regăsesc modele și metode ce se foloseau și în urmă cu 100 de ani. Produsele vor fi fabricate prin îmbinarea metodelor tradiționale cu mijloace moderne.Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul oficial.

9

10. Plăsuţe responsabile
Motto: Sacoşe rezistente la fapte bune, purtătoare de idei  şi responsabilitate socială! Atelierul din Floreşti, judeţul Cluj, este locul unde simţul practic este ghidat de imaginaţia a 10 mâini dibace cu dorinţe de inspiraţie şi fapte bune, realizate prin confecţii de plase din pânză decorate cu nasturi din lemn, broderie şi magie de crăiese. Le găsiţi aici.

10

11. Dizainăr – Magazinul dedicat exclusiv designului românesc. Scopul magazinului Dizainăr este acela de a-i ajuta pe designerii români să își descătușeze creativitatea și să capete încredere să creeze mai mult și mai bine, pentru un public mai deschis și mai încrezător în forțele creatorilor. Magazin cu piese de mic mobilier, obiecte de iluminat, ceasuri, accesorii, jucării, suveniruri, tablouri, grafică, sculptură, fotografie şi o schemă de servicii ușor personalizabile.

11

12. BresloBreslo.ro este cel mai mare Marketplace Creativ din România – locul unde oricine poate să cumpere sau să vândă handmade, vintage sau materiale art & hobby. Descoperă cele mai frumoase produse, de la cei mai talenţati creatori români – peste 300.000 de produse handmade, vintage, şi materiale art & hobby – de la bijuterii, haine, şi accesorii, până la cosmetice bio şi dulciuri home-made.

12

13. Luna Solai – Luna Solai: O colecţie premium de uleiuri presate la rece, sănătoase şi stilate, ce îmbină gust şi sănătate, într-o formă modernă, dar bazată pe experienţă şi tradiţie în procesarea la rece a seminţelor. Povestea a început în 1998, într-un sat din câmpia transilvaniei, Luna, nume de la care se inspiră brandul produsului, dintr-o nevoie de procesare locală a seminţelor de floarea soarelui pentru consumul familiilor agricultorilor din zonă. 2011 este anul în care s-a născut Luna Solai ca identitate, din dorinţa de a crea un brand românesc premium de uleiuri presate la rece. Pentru poveste şi produse intraţi aici.

13

14. Bio MCN – Săpunuri Naturale – HERBARIA – Manufactură de săpunuri şi produse de întreţinere 100% naturale. Săpunurile Herbaria sunt realizate la Vălenii de Munte, jud. Prahova după o reţetă veche, tradiţională, saponificarea făcându-se cu leşie din cenuşă. Conţin doar uleiuri vegetale, fără grăsimi animale, uleiuri esenţiale şi plante sau ceaiuri din plante atent selecţionate pentru o îmbinare perfectă.Sunt 100% naturale, nu conţin, conservanţi, parabeni sau orice fel de adaos chimic şi sunt realizate manual.Un omagiu adus omului modern care doreşte să se întoarcă la natură şi simplitate cu o prestanţă deosebită şi într-o perfectă siguranţă de sine.Le puteţi comanda aici.

14

15. Atelier Simpluș – Atelierul Simpluș realizează jucării după desenele copiilor, jucării de serie (având la bază schițele unui designer român) și huse pentru laptopuri, tablete și telefoane. Lucrează doar cu materiale textile,bumbac si fetru,dar folosesc și resturi de materiale textile provenite de la producători sau alte ateliere de croitorie. Vor ca produsele lor să te ducă cu gândul la “odinioară”, la trecutul frumos, dar plin de tradiții românești: fie prin materialele folosite, fie prin design sau detaliile realizate manual. Îi găsiţi aici sau pe pagina de Facebook.

15

16. RemeshRemesh este brandul născut din iniţiativa Ateliere Fără Frontiere de a crea noi oportunităţi de angajare pentru persoanele aflate în dificultate prin reciclarea bannerelor publicitare. Produsele remesh spun povestea unor oameni care, într-un atelier de insertie socio-profesională, reuşesc să recicleze tone de materiale publicitare şi să le transforme într-o gama de genţi şi accesorii unice de modă etică.

16

17. Miss Babacilu – Miss Babacilu e un brand de mici bijuterii, delicate, romantice, inspirate de ceaiuri dansante, gesturi elegante şi pahare strălucitoare de şampanie. Fiecare mică bijuterie semnată Miss Babacilu este creată pentru a aduce bucurie, pentru a surprinde, pentru a mângâia şi pentru a fermeca. Le găsiţi aici.

17

18. Dulceața lu’ Răzvan – Dulceața lu’ Răzvan este un produs 100% natural, făcut după cum a știut mai bine Doamna Veronica a lui Gavrilas din Idicel Pădure,judeţul Mureş. Întreaga poveste a tânărului care,la 23 de ani, s-a apucat să prepare dulceață în grădină, o gasiţi aici. Poveste care sper să vă convingă că merită toata susţinerea şi aprecierea noastră.

18

19. Zestre – O bucată de element tradiţional românesc inserată într-o bucată de material se îmbină în cele mai dichisite veşminte urbane. Cusăturile tradiţionale româneşti aplicate sunt lucrate manual. Mai multe aici.

19

20. Pegas – Doi antreprenori români, Andrei Botescu şi Alexandru Manda, s-au gândit să resusciteze brandul românesc Pegas şi să readucă la viaţă bicicleta copilariei cu valoare sentimentală pentru mulţi dintre noi. Pe lângă dorinţa de a oferi un produs de calitate pentru clasa medie de cumpărători, Pegas nu este doar un proiect comercial ci şi unul social.O încercare de reeditare a copilăriei din perspectiva zilelor noastre.O încercare de a genera sau regenera o identitate natională urbană pe care am pierdut-o datorită orientarii exclusive către brandurile şi valorile dezvoltate în alte ţări. Bicicletele se comercializează la atelierul Pegas din fosta clădire Ciclop, din Bd Magheru şi online direct de pe pagina de Facebook sau pe site.

20

21. Compania Fabulous Baskets produce atât coşuri tradiţionale din răchită cât şi coşuri speciale: coşuri de bicicletă, coşuri de picnic, coşuri de copii, coşuri de rufe, coşuri decorative,cu un respect deosebit pentru lucrurile tradiţionale, mai ales atunci când acestea vin împreuna cu o încărcătură preţioasă de poveste şi meştesug moştenit din străbuni. Fabulous Baskets produce de asemenea şi coşuri din răchită personalizate, în funcţie de cererea clientului.

21

22. Atelier A4 – Atelier A4,sau lămpi din hârtie reciclată,este un proiect reprezentat de Adina Segal, designer de produs. Atelierul există din dorinţa de a explora potenţialul hârtiei ca materie primă pentru crearea obiectelor de decor. Fabricate manual, inclusiv pasta obţinută prin reciclarea hârtiei, obiectele ‪#‎A4 evidenţiază caracterul experimental şi ludic al procesului de producţie. În fiecare model de lampă este evidenţiată o expresie estetică nouă care să inspire în crearea unei atmosfere în spaţiul dumneavoastră. Puteţi comanda aici sau pe pagina de Facebook.

22

23. Bunicel – Mihai Zaharia, un tânăr antreprenor de 28 de ani a transformat livada casei în care a copilărit într-o afacere cu dulceţuri,şi împreună cu partenera sa Alexandra Rapailă, 25 de ani,au pus bazele brandului bunicel. Produc gemuri cu 8% zahăr și dulcețuri tradiționale la ceaun şi foc de lemne fără conservanţi, gelifianţi sau alţi aditivi sintetici. Puteţi comanda aici.

23

24. Merci Charity Boutique –  Primul concept store caritabil din România: un boutique plin cu lucruri bune, de calitate, care pot fi luate in schimbul unei donaţii. Puteţi afla mai multe aici sau pe Smârdan 13, unde veţi putea găsi o varietate largă de obiecte (de la piese de mobilier la accesorii) care au fost donate cu scopul de a fi valorificate pentru ajutarea cazurilor sociale şi medicale de care Asociaţia Merci Charity Boutique se ocupa la momentul respectiv.

24

25. Melankoli – La Melankoli lucrează cu ac şi aţă o actriţă.Nu foloseşte maşina de cusut pentru că îşi numeste obiectele create lucruri de mână, născute în contact direct între mână şi material. Mişa Serban lucrează articole tricotate (fulare, manşete, genţi), jurnale legate de mână şi îmbrăcate în dantelă sau catifea, dar şi bijuterii, coliere şi brăţări cu iz nostalgic. O găsiţi aici.

25

26. 441 Design Studio – Patru tineri creatori români şi un studio multidisciplinar dedicat dezvoltării experienţelor care generează legături emoţionale între proiecte şi publicul lor. Aflaţi mai multe aici.

26

 27. Deco Republic – Corpuri de iluminat. ALTFEL decât oferta din magazine. Personale, aproape personificate, pentru că sunt lucrate pe gustul tău, împreună cu tine. Mai multe detalii aici.

27

28. Etno Ware – Micul brand a luat naștere din dorința de a menține vii tradițiile noastre, de a reda fiecărei persoane identitatea sa culturală, îndemnând-o să se întoarcă la valorile ce o definesc. Creațiile atelierului duc cu gândul la liniștea de odinioară, la viața tihnită și la măiestria lucrurilor făcute cu mult drag, la împunsăturile acului, la răbdarea și iscusința meșterilor români. Găsiţi aici mai multe detalii.

28

29. SHMart – Două tinere artiste din Bucureşti, au lansat de curând un concept de atelier de apartament numit SHMart. Din acest proiect fac parte Ioana Marchidan-coregraf, performer,artist vizual şi Hermina Stanciulescu-artist vizual, scenograf, grafician şi animator. Inspirate de aspectul portului naţional din mai multe zone din România,artistele creează papuşele din fimo cu motive tradiţional româneşti, lucrate manual în atelierul de apartament.Reproduceri în miniatură care să ne amintească de faptul că avem obiceiuri, tradiţii şi meştesuguri frumoase de care să fim mândri.Le puteţi comanda pe pagina de Facebook.

29

30. Ucenicul naturii – Ucenicul Naturii este un blog şi o colecţie de produse 100% naturale, făcute manual, pentru cei ce sunt în căutarea unui stil de viaţă armonios, aliniat cu ritmurile naturale ale Pământului. Tema comuna a tuturor acestor produse este dorinţa de a restaura legatura noastra originară cu natura şi de explora beneficiile ei. Produsele conţin uleiuri presate la rece, uleiuri esenţiale cu grad terapeutic, esenţe florale Bach, miere şi ceară de albine din surse verificate, ormus, apă purificată cu shungit, unturi nerafinate (shea, cacao) ce provin din culturi cu respect faţă de natură. Le găsiţi aici.

30

Bonus: Square Art Studio – Doi tineri arhitecţi români, Irina Riscu şi Alex Stanciu, şi-au propus să aduca în casele oamenilor tradiția, cultura și căldura din viața pură a satelor românești. Astfel, îmbinând arta picturii, cu arhitectura tradițională și spiritul Crăciunului, s-au născut căsuțele din pânză pictate manual. Colecția cuprinde 5 tipuri de căsuțe inspirate din arhitectura tradițională din: Maramureș, Moldova, Oltenia, Banat și Muntenia. Livrările se fac oriunde, prin curier rapid sau Poșta Română. Puteţi comanda aici.

bonus-1

Spor la cumpărături înţelepte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>