Marţişorul este românesc! Acest mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit, apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate (cum ar fi Bulgaria, nicidecum China).Există multe legende legate de originile sărbătorii mărțișorului, unele mai frumoase ca altele. Istoric vorbind, se pare că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșul – război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Revenind în zilele noastre, pe 1 martie dăruim sau primim mărţişoare, mici podoabe care consider că ar trebui sa fie autentice, originale şi cu poveşti frumoase în spate, nu chinezării cumpărate engros. În acest sens, târgurile Bounty Fair şi #Dichisar ne sunt de un real folos.Vă îndemn să le vizitaţi şi să cunoaşteţi tinerii creatori români şi poveştile din spatele lor. In cazul în care chiar nu puteţi ajunge, v-am pregătit câteva recomandări:

1. Fundaţia Filantropică Metropolis se ocupă de toţi copiii defavorizaţi, orfani sau aflaţi în dificultate. De curând, copiii au luat parte la un atelier de creaţie şi au facut cele mai frumoase mărţişoare. Ii puteţi ajuta cumpărând din magazinul lor de pe Breslo, iar banii strânşi se vor duce la ei. Aici puteţi comanda.

1

2. Mândra Chic – Mândra Chic este un atelier-şezătoare în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti  din satul Mândra. Un studio de creaţie unic, autentic, românesc. Obiecte, campanii, linii de suveniruri autentice, arome, lucruşoare şi poveşti,colecţii inedite pe bază de materiale tradiţionale. Zestre contemporană românească. Găsiţi aici mărţişoare mândruţe şi mai multe detalii despre atelier. Mândruţele sunt o serie de accesorii unicat, pe bază de regionalisme şi expresii folosite în limba română din cele mai vechi timpuri, inscripţionate manual pe bucăţi de piele naturală! Suprapuneri de fetru, ţesături, lână, dantele de mână şi diverse alte inserţii , găsite prin căsuţele, atelierele, lăzile de zestre, podurile, dulapurile, pivniţele ori şoproanele bunicelor noastre! Sau pregătie special de acestea în cadrul atelierului-şezătoare.

2

3. Două tinere artiste din Bucureşti, au lansat de curând un concept de atelier de apartament numit SHMart. Din acest proiect fac parte Ioana Marchidan-coregraf, performer, artist vizual şi Hermina Stanciulescu-artist vizual, scenograf, grafician şi animator.Inspirate de aspectul portului naţional din mai multe zone din România,artistele creează papuşele din fimo cu motive tradiţional româneşti, lucrate manual în atelierul de apartament.Reproduceri în miniatură care să ne amintească de faptul că avem obiceiuri, tradiţii şi meştesuguri frumoase de care să fim mândri.Le puteţi comanda Le puteti comanda pe mail la weareshmart@gmail.com, direct pe pagina de Facebook sau din magazinul online.

3

4. DecoArt – Atelierul protejat al Fundaţiei Sf. Dimitrie realizează manual obiecte decorative din lut, oferind locuri de muncă tinerilor cu dizabilităţi, într-un cadru securizant şi adaptat nevoilor lor speciale.  Orice creaţie artistică este vie, frumoasă, terapeutică, aduce un bine atât celui care o face cât şi celui care o primeşte, iar sentimentul că acest obiect este produsul unui tânăr care se străduieşte să fie autonom, integrat în societate, poate determina ca opţiunea unui cumpărător să se îndrepte spre acest obiect. Îi găsiţi aici.

4

5. MaiMultVerde – De 1 Martie, poţi alege să faci cadou un copac! Persoana la care ţii se va bucura de acest cadou în fiecare an, iar copăcelul va creşte amintindu-i mereu de tine. Copăceii-cadou se vor bucura de grija şi atenţia echipei MaiMultVerde, iar tu vei primi periodic pe e-mail vești și fotografii de la ei. Puieţii achizitionati din donaţiile realizate în această campanie vor fi plantati de voluntarii MaiMultVerde. Echipa MaiMultVerde te va ţine la curent cu zilele şi locurile de plantare. Mai multe detalii despre campanie găsiţi aici.

5

6. Papelier – Papelier este un atelier care produce hârtie reciclată manual și creează produse din hârtie reciclată manual. Ideea Papelier s-a născut din respect față de natură şi propaga o atitudine responsabilă în relația cu mediul în care trăim, învățăm sau lucrăm.Colecţia de mărţişoare IIndigen înseamnă respect pentru tradiţie şi creativitate autohtonă.Motive autentice româneşti imprimate pe hârtie manuală, magnet, şnur răsucit manual, detaşabil.Pur şi sincer. Comenzi la: atelier.papelier@gmail.com.

6

7. Touched Collection. Bijuterii cu poveste – Manufacturarea acestor bijuterii s-a născut în Centrul Maternal ”Casa Agar”. Primul gând, a fost un atelier de terapie ocupațională pentru motivarea şi dezvoltarea imaginii de sine a mamelor vulnerabile, aflate cu copii în situații de risc. Veniturile obţinute din vânzările bijuteriilor sau din participarea la workshopuri, sunt direcţionate către Centru Maternal şi reprezintă o sursa de venit pentru mame şi copii lor. Cumpărând mărţişoare Touched Collection, poţi face parte şi tu din această poveste frumoasă, susţinând un copil în situaţie de abandon. Găsiţi aici colecţia de mărţişoare.

7

8. Etno Ware – Micul brand a luat naștere din dorința de a menține vii tradițiile noastre, de a reda fiecărei persoane identitatea sa culturală, îndemnând-o să se întoarcă la valorile ce o definesc. Creațiile atelierului duc cu gândul la liniștea de odinioară, la viața tihnită și la măiestria lucrurilor făcute cu mult drag, la împunsăturile acului, la răbdarea și iscusința meșterilor români. Colecţia de mărţişoare este însoţită de acest text:

La sfârşitul secolului al XIX-lea copii, fete şi băieţi fără deosebire, primeau de la părinţi în dimineaţa zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui, un mărţişor. De acesta se agaţa o monedă de argint sau de aur, se purta legat la mână, prins în piept sau la gât. El era scos, în funcţie de zona etnografică, la o anumită sarbatoare a primaverii (Macinici, Florii, Paşte, Arminden) sau la înflorirea unor arbuşti şi pomi fructiferi (măceş, porumbar, trandafir, păducel, vişin, zarzăr, cireş etc.) şi agăţat pe ramurile înflorite. Se credea că purtătorii mărţişorului nu vor fi pârliţi de soare pe timpul verii, că vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi, drăgăstoşi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi.

9.  Melankoli – La Melankoli lucrează cu ac şi aţă o actriţă. Nu foloseşte maşina de cusut pentru că îşi numeste obiectele create lucruri de mână, născute în contact direct între mână şi material. Mişa Serban lucrează articole tricotate (fulare, manşete, genţi), jurnale legate de mână şi îmbrăcate în dantelă sau catifea, dar şi mărţişoare superbe cu iz nostalgic. O găsiţi aici sau la târgul de mărţişor organizat de ceainăria La un Ceai.

9

10. Zestre – Motive tradiționale românești ce se îmbină în cele mai dichisite veșminte și accesorii urbane. Bijuteriile sunt realizate din alamă şi lemn de cireş sau plop gravat cu motive tradiţionale româneşti. Le găsiţi aici sau la târgul Bounty Fair.

10

11. Șapte pisici – Şapte pisici este un proiect personal, de se ocupă Gabriela Toma (cu sprijinul prietenilor) şi care a pornit dintr-un hobby – confecţionarea bijuteriilor personalizate. Piesele create sunt modelate manual iar după uscare sunt şlefuite şi pictate cu acuarele / acrilice iar apoi lăcuite. Le găsiţi aici, la #Dichisar sau la Târgul de Primăvară organizat de Fundaţia Calea Victoriei.

11

12. PumpkinDesign Accesorii – Mini-broşe din lemn, pictate manual şi finisate cu un strat de răşină lucioasă. Disponibile la ROD Cartureşti, iar începând cu 26 februarie le găsiţi la târgurile de Mărţişor de la Dichisar şi Muzeul Național al Țăranului Român.

12

13. Breslo – Breslo.ro este platforma comunităţii handmade din România şi site- ul unde vei găsi sute de mărţişoare originale. Descoperă cele mai frumoase produse, de la cei mai talentaţi creatori români – peste 300.000 de produse handmade, vintage, şi materiale art & hobby – de la bijuterii, haine, şi accesorii, până la cosmetice bio şi dulciuri home-made. Mai multe detalii aici sau la târgul #Dichisar pe care îl organizează la Impact Hub.

13

14. Semnele Satului – Semnele satului sau cusătoreli și meșteșugăreli cu motive populare. Mi-a plăcut mult descrierea Danei Tila, din care aş vrea să vă redau un fragment:

Viteza cu care se mişcă totul în jurul nostru ne duce departe de lucrurile simple, care fac viaţa frumoasă. Prin Semnele Satului am încercat într-o oarecare masură, să spun stop acestui mod de a trăi.  Sunt fericită că am avut curiozitatea şi răbdarea să descopăr o activitate placută sufletului meu. Refugiul în rural, dar şi calitatea timpului petrecut cu mine însămi au fost punctele de plecare ale acestui proiect minunat. Fiecare pas facut în concretizarea Semnelor Satului a fost pentru mine un prilej de bucurie.

Găsiţi aici întreaga poveste alături de marţişoare minunate.

14

15. LadyLuna – Marţişoare miniaturi cu îngheţată, produse de panificaţie/patiserie şi dulciuri. Găsiţi aici mai multe detalii şi mai multe mărţişoare apetisante.

15

16. Cadouri Dichisite – Cadouri Dichisite este un brand care a luat naştere din pasiunea pentru culori şi materiale. Accesoriile şi decoraţiunile pline de poveste, dichisite manual cu multă dragoste şi dăruire, se pot transforma într-un minunat cadou personalizat pentru persoanele dragi din viaţa ta. Dacă îţi doresti un cadou dichisit special pentru tine, trebuie doar să laşi un mesaj privat sau să trimiţi un e-mail pe cadouridichisite@yahoo.com. Alegând Cadouri Dichisite ai certitudinea că vei aduce bucurie şi culoare în casele şi sufletele celor dragi.

16

17. Miss Babacilu – Miss Babacilu e un brand de mici bijuterii, delicate, romantice, inspirate de ceaiuri dansante, gesturi elegante şi pahare strălucitoare de şampanie. Bijuteriile Miss Babacilu sunt lucrate manual din elemente de alamă placată cu aur şi din alamă placată cu rhodiu sau argint, armonizate cu pietre semipreţioase, mărgele din sticlă de Cehia şi elemente Swarovski. Vezi toate mărţişoarele disponibile aici.

17

18. Le Cose Animate – Oferă-le celor dragi mărţişoare cu adevarat speciale! Comanda din timp şi personalizează-le cu numele lor, transformându-le într-un cadou cu adevarat deosebit. Le găseşti pe toate aici. Handmade Boutique plin de minunăţii vintage şi shabby chic!

18

19. Elven Quill – Mi-a plăcut mult povestea Ioanei. Sper să vă placă şi vouă.

Mă numesc Ioana, locuiesc în Bucureşti şi sunt mămică a doi baieţei gemeni minunaţi, care mi-au stat mereu aproape şi m-au ajutat în încercările mele de handmade chiar din prima zi.  Am început să fac hand-made folosind iniţial tehnica quilling pentru bijuterii, felicitări şi obiecte decorative; ulterior, am început să experimentez cu hârtie reciclată şi mărgele realizate din hârtie. Fiecare articol este lucrat cu migală, din hârtie, carton, hârtie reciclată (ziare), mărgele, metal, pietre simple sau preţioase, ornamente metalice cu cât mai multe elemente din natură (crenguţe, fructe, frunze…) şi să creez bijuterii care duc cu gândul la prospeţimea şi frumuseţea animalelor, plantelor şi peisajelor naturale. O mare din ceea ce fac sunt piese unicat, fiind rodul imaginaţiei mele; restul sunt interpretari proprii ale unor teme deja existente – încercând să le insuflu cât mai mult din pasiunea mea pentru bijuterii.

Aici găsiţi mărţişoare handmade, realizate cu drag de Ioana, prin tehnica quilling.

19

20. My ZorZon – Frumuseaţea în bijuteriile handmade este unicitatea şi originalitatea lor. Fiecare piesă are în ea sufletul şi imaginaţia creatorului. Nimic nu poate fi copiat, nimic nu poate ieşi identic când este lucrat de mână, poate doar asemanator! “Condiţia unui act de creaţie este ca el să fie însoţit de echilibru interior, pace, bucurie şi detaşare de sine”. Un obiect handmade va fi unic, al tău şi pentru tine, va purta mereu un strop din sufletul celui care l-a creat, din energia lui creativă. Le găsiţi aici sau la târgul Bounty Fair.

20

#cumparamartisoareromanesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>