Recomandări de weekend 11-13 noiembrie 2022
UrbanEye Film Festival 2022
Festivalul de Film UrbanEye 2022 are loc între 9 – 13 noiembrie
Dacă orașele și mediul în care trăim au fost întotdeauna în schimbare, viteza cu care se întâmplă acum este fără precedent. Ca o reflecție asupra a ceea ce se întâmplă, dar și un apel la acțiune, tema pe care am ales-o pentru ediția din acest an este ””. Chestionăm ale cui sunt orașele și cine mai poate locui în ele și îți propunem filme care investighează transformările generate de gentrificare, turism sau migrație.
Alte secțiuni din festival au în centru nevoia de conservare a patrimoniului arhitectural recent, portrete de arhitecți și artiști, iar o secțiune specială este dedicată filmelor de arhivă despre București.
Pe lângă filmele prezentate în festival, UrbanEye propune anul acesta câteva tururi ghidate ale unor clădiri de patrimoniu ce nu se află în mod curent în circuitul cultural al Bucureștiului, precum și evenimente pentru copii și tineri: ateliere de explorare urbană prin film, ateliere de film pentru liceeni și un spectacol pentru copii.
Întreaga selecţie de filme și evenimente: www.UrbanEye.ro
FNT – Festivalul National de Teatru / The National Theatre Festival
FNT #32 are loc în perioada 5-13 noiembrie.
Programul complet al festivalului aici o https://fnt.ro/…/FNT-2022.-programul-spectacolelor-si…
Mai multe detalii pe site-ul FNT https://fnt.ro/2022/
Stagiunea Caleido
Stagiunea Caleido pune în scenă diversitatea culturală și vorbește despre cele mai importante teme care polarizează societatea actuală prin intermediul a cinci spectacole de teatru, dans și performance produse în ultimii ani.
Programul evenimentului va fi completat de proiecția filmului „R.M.N.” de Cristian Mungiu și un concert de improvizație muzicală live, cu pian.
Stagiunea Caleido urmărește să ofere spațiu de manifestare tinerilor actori aflați la început de drum, dar și să îi aducă pe cei cunoscuți mai aproape de public. Accesul este liber pe bază de rezervare direct din site https://caleido.ro/stagiunea-caleido/
Aici găsiți și programul complet.
Ce puteți vedea:
„Domnișoara Iulia” (regia: Andrei și Andreea Grosu), un spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani, cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov, care vorbește despre diferențele dintre clase și relațiile de putere, despre vulnerabilitate și despre constrângerile și presiunile sociale, capabile să distrugă destine, și „Libretto Impostura” (regia: Matei Lucaci-Grünberg), un spectacol colectiv, comedie pe alocuri tristă, pe alocuri optimistă, despre mediocritate și escrocherie, despre religie și sport, despre condiția actorului, despre om în general, sunt cele două producții Caleido 2020 care au fost prezentate în premieră la unteatru.
„Aleea stereotipurilor” (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu), în interpretarea trupei Playhood, care mixează elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri și „Pelicanul” (regia: Florin Liță), o poveste despre iertare și relația disfuncțională mamă-copii sunt producțiile Caleido realizate în 2019.
„O familie fericită” (de Alina Berzunțeanu și István Téglás), un spectacol invitat în Stagiunea Caleido și produs de unteatru, este un colaj din întâmplări care te trezesc când în jur încă e crepuscul și nu te lasă să adormi la loc. Pornit de la dialogurile personale ale actorilor – venite mai mult din inconștient – replicile par mai degrabă amuzante decât triste și ne amintesc că e imposibil să mergem mai departe fără o oarecare vindecare.
„R.M.N.”, filmul lui Cristian Mungiu, prezentat în competiția oficială la Cannes, spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. În rolurile principale Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován și Maria Drăguș.
Stagiunea Caleido va avea loc între 11 – 14 noiembrie, la unteatru (Sfinții Apostoli 44, București). Accesul este liber pe bază de rezervare direct din site https://caleido.ro/stagiunea-caleido/
Târgul “100 de Tradiții Românești”
Asociaţia Kogaion 115 vă invită în perioada 11 – 13 noiembrie 2022, între orele 10.00 și 18.00, la târgul „100 de Tradiții Românești”, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din București, strada Monetăriei, Nr. 3. Intrarea este liberă!
Vizitatorii sunt așteptați de către meșteșugari și tinerii artizani participanți cu ii și podoabe tradiționale, icoane pe lemn și pe sticlă, covoare și carpete, paftale, vase din lut, împletituri din paie, măști populare, bundițe și căciuli din blană naturală, ceramică pictată manual, obiecte de îmbrăcăminte și jucării din lână împâslită, bijuterii artizanale, păpuși din pânză în port popular, uleiuri de lavandă și apă de trandafiri, lumânări parfumate, tincturi și plante de leac.
Se vor putea cumpăra și produse din gastonomia tradițională. Specialități din carne de porc, oaie și vită, preparate fără aditivi, brânzeturi din lapte de capră, vinuri diverse și palincă, prăjituri de casă și cozonaci, plăcinte și baclavale, murături asortate și zacuscă de ghebe, diferite sortimente de miere și lăptișor de matcă, siropuri de cătină, fructe și legume proaspete sunt doar câteva din bunătățile cărora le puteți descoperi gustul.
Pentru cei care vor să își redecoreze casele în stil autentic țărănesc vor fi expuse porți din lemn crestate cu motive tradiționale, roți de tors, copăițe și blidare, costume populare autentice, ștergare cu alesături.
Bucătarii vor găti mâncăruri delicioase, potrivite pentru un răsfăț culinar înainte de Lăsatul Secului, ce va fi duminica aceasta: ciorbă cu afumătură, ciolan in sos de vin, sarmale la ceaun, bulz cu brânză de burduf, mâncare de vinete, pastramă de oaie, crap și păstrăv la grătar. Din ultima recoltă de struguri se va stoarce la fața locului cel mai dulce must din aceasta toamnă.
N O S T A L G I A | Imaginarium
Iubim în imagini.
Dansăm în imagini.
Ne bucurăm în imagini.
Ne amintim în imagini.
Proiectăm viitorul în imagini.
Trăim în imagini.
Bilete: nostalgia.love/bilete
Data: 10, 11, 12 noiembrie 2022
Loc: Romexpo, București
BUCHAREST FLEA MARKET
Sambata si duminica, din 12 pana in 13 noiembrie colectionarii , artizanii si creatorii de gusturi te asteapta din nou in Alveola de la intrarea in Parcul Kiseleff la o plimbare la Sosea!
Obiecte de arta, bijuterii, tablouri, viniluri, statuete , gravuri, antichitati taranesti dar si de-ale gurii , gustoase si pregatite pe loc , artisti si artizani te asteapta cu tot ce au mai frumos si mai gustos !
Intrarea este libera!
Lansarea unei noi ediții a volumului de istorie urbană Podul Mogoșoaiei. Povestea unei străzi
Muzeul Național Literaturii Române, Fundația Calea Victoriei și Editura Rolcris vă invită la lansarea noii ediții a cărții Podul Mogoșoaiei. Povestea unei străzi, de Gheorghe Crutzescu, considerată una dintre cele mai frumoase istorii a Căii Victoriei din București și, totodată, una dintre cele mai frumoase istorii urbane din cultura română.
Evenimentul va avea aloc pe 12 noiembrie 2022, la ora 17, în sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 al Muzeului Național al Literaturii Române.
Vor prezenta cartea și vor discuta despre Bucureștiul de odinioară, ca într-o mică șuetă, o conversație spirituală și amuzantă între prieteni, istoricii Anita Sterea, Tudor Vișan-Miu și scriitoarea Alina Pavelescu. Despre destinul edițiilor anterioare și despre destinul lui Gheorghe Crutzescu va vorbi Cătălin Strat, îngrijitorul ediției.
Accesul în sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 al Muzeului Național al Literaturii Române este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii la eveniment. Rezervările se pot face și la adresa stratandstrat@gmail.ro.
Secvențe expoziționale din București
„Secvențe expoziționale din București”
Selecție din Colecția de imagini Mihai Oroveanu
Expoziție concepută de Salonul de proiecte
ARCUB
Sălile Lipscani și Gabroveni
Str. Lipscani 84 – 90, București
Program de vizitare: Marți – Duminică / 12.00 – 20.00
Artă și Comunitate – Dezbatere și ateliere deschise
În weekendul 12-13 noiembrie, artistele și artiștii participanți în proiectul Artă și Comunitate vor deschide atelierele pentru cei interesați să afle mai multe despre procesul creativ, intențiile de lucru sau semnificațiile lucrărilor de artă.
În cele două zile, între orele 14:00 – 20:00, vor putea fi vizitate atelierele de la etajul 1: Alex Baciu, Anca Bucur, Otto Constantin, Mihai Coșulețu, covrig, Veta Jones, Nicoleta Moise, Mircea Popescu, Adriana Preda, Miruna Radovici, Lea Rasovszky, Cătălin Velea. Vă așteptăm cu ușile deschise la Atelierele Malmaison, Calea Plevnei 137C, corp B, etaj 1.
Tot în cadrul evenimentului, duminică, 13 noiembrie, începând cu ora 17:30, va avea loc o dezbatere moderată de jurnalista Luiza Vasiliu despre importanța istorică și culturală a clădirii Malmaison și despre posibilitățile de colaborare între instituțiile publice și actorii culturali independenți.
Târgul de Turism al României II 2022
În perioada 10 – 13 noiembrie, ROMEXPO organizează Târgul de Turism al României – ediția de toamnă și vă așteptă în pavilionul B1 al Centrului Expozițional cu cele mai bune ponturi pentru zboruri și vacanțe ieftine.
PROGRAM DE VIZITARE
10 – 12.11.2022: în intervalul orar 10:00 – 18:00
13.11.2022: în intervalul orar 10:00 – 16:00
Acces gratuit
Musicalul „Peter Pan”, doar în acest weekend la OCC
Musicalul „Peter Pan”, în regia Antoanetei Cojocaru, unul dintre cele mai iubite spectacole, se reîntoarce la Opera Comică pentru Copii! În perioada 11-13 noiembrie sunt programate 5 reprezentații – vineri, de la ora 18:30, sâmbătă și duminică, de la orele 11 și 17. „Peter Pan” este una dintre cele mai frumoase poveşti despre copilărie și despre curajul pe care ți-l dă o inimă curată. Un spectacol care aduce pe scenă „Țara de Nicăieri” și care ne îndeamnă să descoperim bucuria și speranța cu care vin copiii în viața oamenilor mari.