Îmi place piaţa indiferent de anotimp, dar dimineţile de toamnă au ceva cu totul special. Soarele e mai blând, miroase a struguri copţi, dovleac şi must, iar tarabele sunt pline de culoare. Mă bucur să văd din ce in ce mai multi tineri care aleg să cumpere din piaţă. Mă bucur să văd iniţiative care promovează consumul local şi sezonier, în ciuda propagandei agresive de denigrare a ţăranului român şi a produselor autohtone. Evident, există şi samsari, există şi produse care te pot dezamăgi, dar alegerea întotdeauna ne aparţine. Ideea conform căreia fructele şi legumele ar trebui să arate precum nişte bibelouri e total greşită, iar cei care strâmbă din nas la mere mici sau piersici cu bube, nu fac decât sa susţină un sistem alimentar deficitar. Dar să revenim la subiect. Bucureştiul are un număr de 59 de pieţe agro-alimentare, cu preţuri care variază în funcţie de zonă şi de cumpărători. Astfel avem: pieţe bune (în zonele periferice), pieţe medii (centrale) şi pieţe foarte proaste, alimentate de oameni care nu ţin cont nici de calitatea produsului şi nici de valoare banului (una sigur ştiţi). Personal am ales piaţa Matache care, deşi este situată în centru, este destul de mare, iar preţurile sunt decente. Halele sunt curate şi renovate, fără să îşi piardă pitorescul autentic. Idealul este să găsiţi o piaţă cât mai apropiată de casă, unde să ajungeti cel puţin o dată pe săptămână.

Iată şi motivele:

1. Pentru diversitate.

1Mă refer în special la fructe, legume şi alte produse de sezon. Se aleg după miros, textură şi gust, iar în piaţă, chiar ai de unde alege! În cazul în care simţi că nu te descurci, poti apela cu încredere la pagina Piețe din București, de unde poți afla ce produse se găsesc la tarabe, cât costă, sau ce legume şi fructe de sezon au apărut. Iniţiativa le aparaţine Ioanei Cozma şi Alexandrei Popescu, două studente creative care vor să convingă bucureştenii să cumpere fructe şi legume de la ţăranii din pieţe, în locul celor de import din supermarketuri. “Noi vizităm piețele din București pentru tine și îți dăm de veste cum e vremea la tarabe”, este motto-ul paginii “Pieţe din Bucureşti”, care oferă informații despre prețurile și marfa din piețele bucureștene.

2. Pentru că poţi cere informaţii.

2
Comercianţii din piaţă îşi cunosc foarte bine marfa, astfel încât nu te jena să ceri informaţii. E important să ştii în ce condiţii au fost crescute legumele şi fructele pe care le cumperi, în ce sol, de unde vin şi când au fost recoltate. Este dreptul tău să te informezi.

3. Pentru că înveţi să cumperi mai puţin.
Hrana bună se strică repede. Asta e o realitate de care trebuie să ții cont atunci când cumperi din piaţă. Idealul este să mănânci alimente cât mai proaspete, să cumperi mai puţin şi să arunci cât mai puţin. Un studiu recent arată că 149.467.642 de oameni (aproximativ jumătate din populația Europei) ar putea fi hrăniți cu mâncarea irosită într-un an doar în Europa. Tu ştii cel mai bine cât poţi să consumi şi ce nevoi are familia ta.

4. Pentru că înveţi să cumperi de sezon.
Fiecare perioadă a anului vine cu alimentele sale, iar fructele şi legumele au propriul lor ritm de creştere. Un lucru este cert: cu cât sunt mai departe de anotimpul lor, cu atât sunt mai chimizate. Consumul de sezon înseamnă să mănânci alimente care cresc în mod natural la clima noastră. Este mai sănătos, mai simplu şi mai ieftin.

5. Pentru că aşa poţi susţine producătorii locali, economia locală şi poţi ajuta la dezvoltarea zonei în care trăieşti.

5
Mi-a venit în minte o poveste din copilărie, pe care am înteles-o mult mai târziu. Aveam un prieten din Belgia care venea la noi, în fiecare vară, cu o valiză plină cu mingi de tenis şi care pleca de la noi, în fiecare toamnă, cu o aceeaşi valiză plină cu roşii. Bunicii mei erau foarte încântaţi că belgianul le apreciează munca, astfel încât în fiecare vară îl aşteptau cu grădina plină cu legume delicioase. Anii au trecut, bunicii mei au devenit străbunici, dar încă muncesc în grădină. O fac pentru noi, pentru că ne văd bucuria atunci când primim fructe şi legume crescute de ei. Cred că cea mai bună dovadă de respect faţă de oamenii care muncesc cu dăruire pământul este să le cumpărăm şi să le apreciem produsele.

6. Pentru lactate, ouă şi alte specialităţi.
Nu încurajez, sub nicio formă, cumpărăturile de la vânzătorii ambulanţi de pe stradă, la fel cum nu încurajez nici consumul excesiv de lactate. La acest capitol trebuie să-ţi găseşti un producător bun, care să respecte toate normele de igienă şi de depozitare. În cazul în care nu ai un producător de încredere, ţi-o recomand cu caldură pe doamna Flori, din piaţa Matache. Cumpăr de la ea de mulţi ani şi toate produsele sunt excelente. Îmi place faptul că are multe sortimente de brânză, în special la cea din lapte de capră, unde poţi alege mai multe variante, în funcţie de ceea ce îţi doreşti. Dacă vara prefer o telemea proapătă de capră, mai puţin sărată, iarna îmi place cea veche, maturată. Poţi să cumperi cu încredere şi smântână, unt de casă, lapte bătut, ouă de ţară şi specialităţile din preajma sărbătorilor. În plus, e prietenă cu o tanti care face cei mai buni cozonaci pe care i-am mâncat în Bucureşti. Aş zice că merită să încercaţi.

7. Pentru nuci, alune, seminţe şi condimente.

7
Îmi place să le cumpar din piaţă pentru varietate şi pentru că au preţuri de bun simţ. De obicei, cumpăr migdale crude (au minim trei sortimete din care poţi să alegi), fistic condimentat, caju, năut copt pe jar, seminţe de chia, batoane energizante cu seminţe şi miere, si multe condimente, în funcţie de ceea ce gătesc. Apreciez faptul că găsesc inclusiv condimente pentru mâncare indiană, asiatică sau libaneză. Micuţul magazin din piaţa Matache se cheamă “Ana are”, iar dacă aveţi nostalgia micilor bacănii de pe vremuri, cu halvale și biscuiţi vărsaţi, sigur o să vă placă.

8. Pentru dulceaţă.

8
Cumpăr dulceaţă din piaţă din raţiuni economice şi ecologice. Ecologic, pentru că îmi place mult principiul “nimic nu se aruncă, totul se transformă”. Fructele bune, care nu se vând în câteva zile, în special cele scumpe precum zmeura sau murele, sunt imediat transformate în dulceaţă. La fel se întâmplă şi cu legumele care ajung la murat sau în zacuscă. Economic vorbind, cel mai scump borcan cu dulceaţă din piaţă costă 10 lei şi abundă în fructe, preţ la care, în supermarket, pot să cumpăr un borcan cu maxim 45%fruct, conservanţi, gelifianţi şi alţi aditivi sintetici. Nu-mi imaginez toamna fără o dulceaţă bună de gutui.

9. Pentru flori, plante medicinale şi alte surprize.

9
Nu cred că este un secret pentru nimeni faptul că preţul florilor este mult mai mic în piaţă. Desigur,vei găsi flori şi plante de sezon, cu rădăcină sau fără, dar sigur cu miros. În plus, poţi să-ţi faci o jardinieră superbă cu costuri minime (busuiocul cu rădăcină costă 2 lei, la fel şi menta, cimbrul sau rozmarinul). Am rămas surprinsă să găsesc o bătrânică în piaţă care cultiva de zeci de ani cea mai bună rucola pe care am mâncat-o vreodată. La fel de surprinsă am rămas de nectarinele şi de andivele româneşti. Absolut delicioase.

10. Pentru că mănânci mai sănătos.
Asta susţin cercetătorii şi oamenii de ştiinţă care au lansat documentare, articole şi cărţi pe acest subiect. Unul dintre principiile de bază ale nutriţiei este consumul local şi sezonier, adică să fii în concordanţă cu natura şi cu locul în care trăieşti. E de datoria noastră să ne informăm şi să alegem un sistem alimentar echitabil și sănătos. Aş vrea să închei cu menţiunea că nu sunt vreo extremistă raw-vegană şi nici nu mă obsedează nutriţia. E adevarat, nu beau vinuri proaste, nu beau cafea proastă şi nu mănânc alimente proaste, dar asta ţine de o alegere personală şi de respectul faţă de sine. Cred cu ardoare că ar trebui să ne respectăm şi să ne iubim mai mult.

Greenpeace România a lansat o campanie de promovare a agriculturii sustenabile și a unui sistem alimentar echitabil și sănătos. Te poţi alatura şi tu mişcării semnând una dintre provocările lansate pe www.stiucemananc.org și poți să lansezi provocarea mai departe, prietenilor tăi. De asemenea, ai opțiunea să cauți alte povești pe site și să vezi ce te-ar putea inspira. Schimbarea reală se face pas cu pas, iar noi putem încuraja și sprijini un mod sănătos de a produce hrana. Hrana care ar trebui să ne țină departe de boli, să ne asigure o dezvoltare armonioasă și să ne încânte prin gust și arome.

green

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>